Siirry sisältöön

Autoalan koulutus

- autoalalle voi kouluttautua monella tavalla

Toisen asteen ammatilliset oppilaitokset tarjoavat vuosittain lähes 2 500 aloituspaikkaa autoalan koulutukseen. Lisäksi noin 600 opiskelijaa suorittaa vuosittain ammatti- ja erikoisammattitutkinnon. Autoalan Keskusliitto on luonut urapolun autoalalle, jonka avulla henkilö voi näyttötutkinnolla syventää osaamistaan autoalan ammatteihin (APO-ohjelma). Autoalan oma panos ammatti- ja erikoisammattitutkintojen jatkokoulutuksessa on merkittävä.

Ammattikorkeakoulussa autotekniikan aloituspaikkoja on noin 300. Autotekniikkaa tai sitä sivuavaa koneenrakennustekniikkaa voi opiskella useassa teknillisessä yliopistossa. Autoalalle työllistyy lisäksi muiden alojen ammattilaisia, muun muassa kaupan alan tutkinnon suorittaneita.

Autoalan toisen asteen koulutuksessa toimii noin 500 ja ammattikorkeakoulussa noin 40 päätoimista opettajaa. Lisäksi teknillisissä yliopistoissa on alan tutkimusta ja yliopistotasolla alalla toimii noin 20 päätoimista opettajaa.

Autoala työllistää ja kouluttaa jatkuvasti alasta kiinnostuneita 

Toisen asteen koulutuksen suorittaneista opiskelijoista osa hakeutuu ammattikorkeakouluun ja osa suuntaa autoalan lähialoille. Tämä tarkoittaa sitä, että vuosittain autoalalle tulee töihin noin 1 000 uutta osaajaa. Autoala työllistää ja kouluttaa jatkuvasti alasta kiinnostuneita henkilöitä. Teknologian ja digitalisaation myötä alalle tarvitaan erityisesti sähkö- ja tietotekniikan sekä data-analytiikan osaajia.

Autoala eroaa kouluttautumisjärjestelmänsä vuoksi monesta muusta alasta. Autojen nopea tekninen kehitys merkitsee sitä, että vuosittain jokainen autoalan ammattilainen käy läpi jonkinlaisen lisä- tai täydennyskoulutuksen, yleensä yrityksen edustaman merkin maahantuojan järjestämänä.