Siirry sisältöön

Opi työpaikalla

Työpaikalla tapahtuva oppiminen on työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävää tavoitteellista, ohjattua ja arvioitua oppimista.Oppiminen työssä kuuluu kiinteänänä osana ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelmaan.

Työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta puhuttiin aikaisemmin työssäoppimisena (TOP). Nykyisellään työssäoppiminen tapahtuu koulutussopimuksen tai oppisopimuksen kautta.

Koulutussopimuksessa koulutus tapahtuu osittain oppilaitoksessa, mutta osaamista hankitaan myös työpaikalla tekemällä käytännön työtehtäviä. Koulutussopimuksessa opiskelija ei ole työ- tai palkkasuhteessa yritykseen. Opiskelija on työjakson aikana oppilaitoksen kirjoilla ja vastuulla.

Oppisopimuskoulutus puolestaan perustuu määräaikaiseen  työ- tai virkasopimukseen. Työnantaja maksaa opiskelijalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Oppisopimuksen aikana voidaan suorittaa koko tutkinto tai tutkinnon osia.

Koulutus- ja oppisopimukset tehdään aina jokaisen opiskelijan omia yksilöllisiä lähtökohtia ja yrityksen tarpeita yhdistellen. Sopimusten tekemisessä pyritään molemminpuoliseen joustavuuteen, jolloin voidaan mahdollistaa opiskelijalle laaja-alainen oppiminen käytännön työtehtävien avulla ja samalla yritys saa käyttöönsä omien tarpeidensa mukaisia osaajia.

Koulutus- ja oppisopimusten päämääränä on:

  • varmistaa opiskelijan HOKS:n (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma) mukainen osaamisen kehittyminen
  • tarjota työnantajalle osaajia osaamis- ja rekrytointitarpeisiin.
Työpaikalla tapahtuvaan oppimisen ohjaamiseen löytyy apua Ohjaan.fi -sivustolta.