Koulutus
Kouluttaudu autoalalle
Autoalalle voi kouluttautua monia eri polkuja – valitse juuri sinulle sopivin.
“Semmonen kysymys, että voiko alalle tulla vaikka ei tiiäkkää viel kaikkee autoist?”
Ammatillinen oppilaitos
Toisen asteen ammatilliset oppilaitokset tarjoavat vuosittain lähes 2 500 aloituspaikkaa ajoneuvoalan ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin. Lisäksi autoalalla työskentelee esimerkiksi merkonomeja asiakaspalvelun ja myynnin tehtävissä.
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutus on vaihtoehto koulutukselle ammatillisessa oppilaitoksessa. Oppisopimus perustuu työnantajan ja opiskelijan väliseen määräaikaiseen työsopimukseen, johon kuuluu ammattiin kouluttaminen työpaikalla. Oppisopimukseen liitetään henkilökohtainen opiskeluohjelma.
Korkeakouluopinnot
Insinööri (AMK) -koulutus jakautuu tuotetekniikka-, autosähkö-, jälkimarkkinointi- ja logistiikkakoulutukseen. Lisäksi tradenomit työllistyvät autoalalle liiketaloudellisiin tehtäviin esimerkiksi markkinoinnin, myynnin ja IT-tehtäviin.
Autotekniikkaa, tai sitä sivuavaa koneenrakennustekniikkaa, voi opiskella useassa teknillisessä yliopistossa. Autoalalla toimii myös monia muiden akateemisten alojen, kuten kauppatieteiden, oikeustieteiden, hallintotieteiden ja viestinnän asiantuntijoita.
Opi työssä
Peruskoulun aikana suoritettava TET-jakso on hyvä mahdollisuus tutustua autoalaan. Hyvin TET-harjoittelun suorittanut nuori on helppo ottaa myöhemmin työssä oppimisen jaksolle ja myöhemmin töihin.
Monet autoalan ammatit oppii parhaiten tekemällä. Siksi työssä oppiminen on tärkeä osa kouluttautumista.
Autoalan täydennyskoulutus
Autoala elää nopeasti kehittyvästä teknologiasta. Suuri osa autoalan ammattilaisista käy vuosittain yrityksen edustaman merkin maahantuojan järjestämää lisäkoulutusta.
Autoalan Keskusliitto (AKL) järjestää autoalan täydennyskoulutusta Autoalan pätevöitymisohjelman (APO) kautta.
AKL Akatemia tarjoaa lisäksi autoalalle ja autoalan sidosryhmille ajankohtais- ja täydennyskoulutusta.